Ukkosilma ja golf


Golf ja ukonilma ovat vaarallinen yhdistelmä. Mitä tulee ottaa huomioon ukkosen yllättäessä golfkentällä?


Mikäli sääennusteiden ja -havaintojen mukaan on pienikin ukkosen mahdollisuus kannattaa golfkentällä olla erittäin varovainen. Jos ukkossadepilvet lähestyvät golfkenttää, tulee peli keskeyttää vaikka salamat iskisivätkin useamman kilometrin päässä. Salama voi lyödä mistä tahansa samasta pilvimassasta.

Ukkosen ollessa kentän läheisyydessä on hyvä jättää mailat ja kärryt kentälle ja hakeutua välittömästi suojaan.

Hirvihaaran Golfissa ukkosuhkan ollessa päällä, pelit keskeytetään toimiston aukioloaikana äänisummeria käyttämällä. Myös kilpailuissa käytetään äänisummereita:

  • yksi pitkä ääni - Keskeytä peli välittömästi, pelaaja merkkaa pallon sille paikalle missä se on.
  • kaksi lyhyttä - Pelaaminen voi jatkua, kun pelaajat ovat siirtyneet palloille.
  • kolme lyhyttä - Keskeytä peli, pelaaja saa pelata reiän loppuun.


Aina kuitenkaan äänisummereiden käyttö ei ole mahdollista – ei etenkään iltaisin, jolloin henkilökuntaa tai kenttäisäntää ei ole paikalla. Mikäli kentän henkilökunta tai kenttäisäntä varoittaa mahdollisesta ukkosen vaarasta, pelit keskeytetään ja hakeudutaan suojaan.

Peliä on turvallista jatkaa vasta, kun ukkospilvet ovat tyystin kadonneet kenttäalueen läheisyydestä. Pelin jatkamisesta ukkosen jälkeen ilmoitetaan äänisummerilla, mutta edelleen ei iltaisin jos henkilökuntaa tai kenttäisäntä ei ole paikalla, tällöin pelaajan tulee itse havainnoida ja varmistua ukkosuhan poistumisesta.

Pelaaja on itse vastuussa omasta turvallisuudestaan golfkentällä ukonilman sattuessa. Ukkosuhka on syytä jokaisen ottaa tosissaan.

Ukonilmalla pelaaminen kannattaa lopettaa mieluummin liian aikaisin, kuin liian myöhään.

Ukkosella sateenvarjon ja mailojen käyttö tai puun alle meneminen on vaarallista.

Kyykistyminen on ainoa keino suojautua, jos ollaan aukealla, kuten golfkentällä. Suuri puu voi antaa suojaa salamalta vain, jos asettuu siitä sen korkeutta vastaavalle etäisyydelle ja kyykistyy jalat yhdessä.

Korkeita paikkoja on vältettävä, samoin rannalla vesirajaa.

Lisää aiheesta Ilmatieteenlaitoksen sivuilta täältä.

Viihtyisiä pelihetkiä toivottaa Hirvihaaran Golf ja kenttäisännät